torsdag den 22. november 2007

Surdej uden gær.

Dorte efterlyste på et tidspunkt en surdej uden gær, og i går kom Poul til undsætning i kommentarfeltet.

Poul, jeg har tilladt mig at føre dine opskrifter frem i lyset, og takker samtidig for kommentaren:

Du kan sagtens lave din egen surdej, og den oprindelige opskrift på surdej er uden gær. Den består i al sin enkelthed i at blande hvedemel med vand, (lige dele af hver, ikke i vægt, men i rummål) og lade det stå lunt til det syrner.

Her er hvad du gør: Hvedesurdej:

Dag 1: Lige dele hvedemel og vand blandes (fx. 1 + 1 dl). Man kan bruge kildevand for at undgå evt. uheldig indflydelse fra bakterier og svampe i hanevand. Der lægges låg over surdejen som stilles i microovnen med lyset tændt.

Dag 2: Samme blanding som dag 1 laves endnu engang og iblandes derefter surdejen fra dag 1.

Dag 3: Samme procedure som dag 2.

Dag 4: Nu er surdejen klar til brug. Den første bagning er sjældent perfekt, men allerede fra anden bagning er der garanti for succes. Brug 2-3 dl surdej pr. kg mel til bagning og foder resten af surdejen i dit surdejsglas med 2 dl vand og 2 dl mel. Så har du igen surdej klar til næste bagning. Skal fodres ind imellem. Surdej opbevares i køleskabet.

For god ordens skyld, her er en opskrift på Rugbrødssurdej:

Bland 2 1/2 dl kærnemælk (eller yoghurt naturel) med 1 tsk salt og 2 1/2 dl rugmel. Tildæk og stil blandingen på fyret eller i microovnen med lyset tændt (eller et andet lunt sted) i 4-6 dage til blandingen "bobler" og lugter syrligt. Surdejen er nu klar til brug. Rugbrødssurdej kan holde sig ca 3 uger i køleskabet.

God fornøjelse. Poul

Ingen kommentarer: