tirsdag den 2. juni 2009

Gær og blå øjne

Måske er jeg farvet af begejstring, eller måske har jeg ret i, at smagen, af både peberfrugt, ingefær og gulerod, træder mere frem, end ellers efter at være blevet sønderdelte i saftpresseren. Så måske gik jeg ikke over åen efter vand?

Måske bør man ikke røre gær ud i sukker, men de to sidste gange jeg har brugt denne metode, som jeg har glemt, hvorfra jeg har opsnappet, hævede både brød og boller mærkbart. Ikke vildt og overdrevet, men pænt. Omvendt har jeg læst, at man ikke må blande salt i gæren, så det har jeg undgået.
Jeg tror også, at det har betydning for hævningen, hvilke meltyper man bruger. Og jeg vælter mig glad og gerne i de oprindelige og økologiske. Også gerne de biodynamiske, når det falder sig for, og de er vist lidt tungere bagi, end de hvide typer med meget højt glutenindhold.
Måske kan jeg blive klogere på hævningens mysterier ved at stikke næsen i bagebøgerne, og skøjte nettet tyndt, men frankly my dear, det må blive en anden gang.
Nu vil jeg nemlig lukke og slukke for idag, og glæde mig over at mit møde med min totalyndlings ortopædkirurg gik rigtig godt, og især over at han har hjulpet mig videre i systemet, så der kan blive taget stilling til, og forhåbentlig hånd om mine andre fysiske gevordigheder.
Og det er da så fedt!

7 kommentarer:

Losarinas mor sagde ...

Holder så meget af din nysgerrighed og begjestring - tak for at dele det hele :-)

Ibse sagde ...

Kewl :) Jeg har læst det om både salt og sukker, men nu tør jeg godt med det søde så!

God dag til dig.

Jette sagde ...

Jeg rører altid gæren ud i lidt sukker og tilsætter så lidt surmælksprodukt, ladet det stå og gære et øjeblik, kommer saltet i melet og så derud af. Gode råd givet af kok i familien... og jeg synes det virker. Held med ham ortopædkirurgen ;)

Pernille på 1. sagde ...

Det lyder godt det du bager. Jeg elsker også at sætte min datter til at bage, griner, kan godt lide at jeg ved hvad det er der kommer i brødet, men hun er bedre til det end mig .
Knus

Lisette sagde ...

Du har fuldstændig ret, sukker er næring til gæren, hvorimod salt og fedtstof er det rene gift - så vil du gerne have brød der hæver, så gør som nu, lad gæren smelte i sukkeret, og bland salten med melet - vent med at blande fedtstof i dejen før du har blandet en 1/4 del mel i, så fedtstof og derefter resten af melet - så får du den bedste hævning af dit brød :-))
God fornøjelse.

Lene sagde ...

Jeg har det som Miri :-) og så blev jeg klogere på det jeg førhen gjorde men stoppede med fordi man sagde det ikke var godt :-)

Mette G. sagde ...

Tjah min mormor opløste altid gæren i salt, så det gør jeg også ;-) Dejen hæver det bedste, den har lært, så gæren må altså ikke være klar over, at salt ikke er godt for den.