fredag den 18. maj 2007

Næse.


Jean-Baptiste Grenouille er hovedpersonen i Patrick Süskinds roman 'Parfumen'. Han har en overnaturlig veludviklet lugtesans.Nogen gange får jeg det sådan lidt Grenouille-agtigt. Jeg kan simpelhen lugte alt.

Når det er særlig slemt, går jeg vejrende rundt for at lokalisere lugte. Bjørnen har i de perioder nogle underlige himmelvendte øjne, men han siger ikke noget.

Fornylig var der en underlig lugt i stuen og jeg snusede rundt, højt og lavt. Jeg var i hver en krog. Der lugtede lidt kattetisagtigt, hvilket stillede nattegudinden i et uheldig lys. Hun var under ubegrundet mistanke.

Der blev skuret og skrubbet, pudset og poleret. Kattebakken blev desinficeret til nærmest ukendelighed for katten og lige meget hjalp det. Lugten blev ved at hænge i næsen.

Så skete det endelig, at jeg pludselig stod ansigt til blad med synderen. Det viste sig, at være mit nyindkøbte figentræ, som udfra undertegnedes økonomi, må kategoriseres, som værende smådyr. Dyr eller ej, den lugtede.

Heldigvis led figentræet ikke samme skæbne, som ruskindskludetæppet. Det var blevet smidt ud, lige inden træet flyttede ind og figetræet kunne sagtens være røget sammen vej, hvis ikke jeg af blomsterhandleren fik at vide, at det kunne hjælpe, hvis jeg puttede lidt nyt jord på, eller pottede om. Lugten sad nemlig i rodnettet.

Jeg fik ikke gjort nogen af delene, for hen ad vejen aftog lugten efterhånden, som træets rodnet blev vandet igennem.

Så nu er der fred for næsen indtil videre.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg kender godt det med at til tider ha en overudviklet lugte sans..Det er ikke kun godt..
Bor din figen inden for, hele tiden?Min har jeg sat ud i haven,ned i et lunt bed(og tørt).

Regitze sagde ...

nå for sago. jeg har også netop inviteret et figentræ indenfor i det hersens paradehus. må lige ud og stikke næsen i jorden.. jeg er nemlig bedre med ørerne.. så tak for tip:)

Sifka sagde ...

Regitze, du får lige et til. Der er forskel på de israelske og de bornholmske. De bornholmske lugter ikke så kraftigt.