Dejen der ikke ville slippe
Kæmpekiks. Sådan. Store dejlige vanilleduftende kæmpekiks. Jeg nægtede simpelhen at give op.
Igår smed jeg en fladrullet klump af dejen i ovnen, for at finde ud af, om den nu også var helt død. Det var den ikke.
I dag tog jeg så fat med kagerullen og speculaas'eren. Jeg fandt hurtigt ud af, at dejen skulle være kold, nøjagtig, som når man bruger småkagedej. Jeg fandt også ud af, at jeg ikke måtte presse for hårdt med speculaas'eren, for meningen var at kiksene skulle blive til store flader, og ikke små kager af gæs, ænder og julemænd. Jeg ville bare bruge konturen, så jeg fik et abstrakt præg på kiksene.
For filan, hvor det var besværligt. Der var mange ting at tage hensyn til. Dejens temperatur, tykkelse, og hvad ved jeg. Men jeg blev ved, og ved, indtil jeg havde seks kæmpekiks på pladen. Så tørrede jeg den imaginære sved af panden, for der er faktisk pænt køligt i mit køkken, og prikkede små huller med en meget spids stegegaffel. Det synes, jeg jeg kan huske noget om, at man skal.
Resten af dejen røg på køl, og pladen røg ind i de 200 graders varme, som jeg tidligere havde bestilt på termostaten. Og så ventede jeg ti minutter. Bagefter fem minutter til, og så mente jeg, at de var færdige.
Det er, og bliver jo en engangsfornøjelse, men sikke én. Jeg er yderst tilfreds med resultatet. De er blevet lige som, jeg havde forestillet mig dem, og så smager de ovenikøbet rigtig godt. Det bedste af det hele er måske nok, at jeg slap for at se gode råvarer havne i skraldespanden.
11 kommentarer:
Den ukuelige kok!
Du er for sej, Sifka :-)
Kram
Wow, sejt. Minder mig om min kamp med Kirks knækbrød og tålmodigheden. Velbekomme.
Hvor ser de lækre ud. Du får noget ud af dine anstrengelser
WAURV - saadan noget faar jeg bare aldrig gjort, andet end i min fantasi!
Jeg gad nu godt være din nabo ... og komme til kiksekaffe ;-)
Det frister!
KH Siffe
Åh, hvor ser de skønne ud! Dejlig blog med smukke billeder;o)
Jamen Lotte, jeg kunne altså bare ikke slippe den dej!
Kriks knækbrød? Det lyder interessant, men også besværligt?
Ja Betty, anstrengelserne gav heldigvis pote. Nu har vi en hel bøttefuld lækre kiks, som er rigtig gode til ost.
Måske kommer det pludseligt en dag, Tina;)
Siffe, du skulle da være så velkommen:)
Selv tak Smilerynker, jeg har lige været en tur forbi din blog. Smukt:)
Nu googlede jeg "speculaas" og så var jeg pludselig med igen og kunne huske du for laaang tid siden nævnte de her specielle kiks. Men jeg har nu kigget baglæns og ikke fundet - nævnte du en opskrift dengang. Anyway, den kan jeg nok finde på nettet. Men har du sådan en udstiksform - det lyder sådan?
De ser meget lækre ud.
Deborah, du har set rigtigt, jeg har ikke lagt en opskrift ud.
Men jeg kan anbefale, at man bruger en almindelig peberkageopskrift, som man så, kan krydre med det, man synes.
Speculaas'eren købte jeg i sommer, og der er et billede af den her:
http://himmelsehavet.blogspot.com/2008/12/overvgt.html
Mmmm.. hvor ser det godt ud. Lige så tænderne løber i vand her på kontoret! :)
der er nu altså så flotte, sifka! Godt Spespeculaa'set!!
=)
Send en kommentar