Sifkas surdej.
Jeg har taget Camilla Plum's bog om brød ned fra hylden. Nu skal der bages brød og pudsigt nok har hun en opskrift på et maltbrød, der minder glædeligt meget om mit yndlingsbrød, som jeg plejer at købe hos den lokale hvedebrødspusher.
Nu er der så rørt surdej, som skal stå en dag eller to og udvikle sig. Jeg har ikke gjort så meget ståhej ud af det. Bare taget hvedemel og grovhvedemel, honning, en ærtfuld gær, valle fra en bøtte cremefraiche og vand til at røre sammen med. Så kan den stå og passe sig selv med et drys salt for at undgå skorpen.
Måske bli'r det en rigtig familie-surdej, der kommer til at følge generationer, måske dør den ud i løbet af et par uger. Det skal bare hermed erklæres at intentionerne er de bedste, og som hos en anden 'kone med æg', skrumler der allerede drømme om en rugbrødssurdej i baghovedet.
6 kommentarer:
flot billede af en surdej :-)
Er det en glasskål, eller er det dejen, som laver de flotte pletter?
Dejen er i en glasskål, som dejen så har plettet. Det kan ellers godt være lidt kedeligt at se på sådan noget surdej.
Venter spændt på resultatet, hvis det er godt - smider du så opskriften ud på bloggen????
Er det ikke muligt at lave en surdej uden gær. Min datter tåler ikke gær.
Hilsen Dorte
Du kan sagtens lave din egen surdej, og den oprindelige opskrift på surdej er uden gær.
Den består i al sin enkelthed i at blande hvedemel med vand, (lige dele af hver, ikke i vægt, men i rummål) og lade det stå lunt til det syrner.
Her er hvad du gør:
Hvedesurdej:
Dag 1:
Lige dele hvedemel og vand blandes (fx. 1 + 1 dl). Man kan bruge kildevand for at undgå evt. uheldig indflydelse fra bakterier og svampe i hanevand. Der lægges låg over surdejen som stilles i microovnen med lyset tændt.
Dag 2:
Samme blanding som dag 1 laves endnu engang og iblandes derefter surdejen fra dag 1.
Dag 3:
Samme procedure som dag 2.
Dag 4:
Nu er surdejen klar til brug. Den første bagning er sjældent perfekt, men allerede fra anden bagning er der garanti for succes.
Brug 2-3 dl surdej pr. kg mel til bagning og foder resten af surdejen i dit surdejsglas med 2 dl vand og 2 dl mel. Så har du igen surdej klar til næste bagning.
Skal fodres ind imellem.
Surdej opbevares i køleskabet.
For god ordens skyld, her er en opskrift på Rugbrødssurdej:
Bland 2 1/2 dl kærnemælk (eller yoghurt naturel) med 1 tsk salt og 2 1/2 dl rugmel. Tildæk og stil blandingen på fyret eller i microovnen med lyset tændt (eller et andet lunt sted) i 4-6 dage til blandingen "bobler" og lugter syrligt. Surdejen er nu klar til brug.
Rugbrødssurdej kan holde sig ca 3 uger i køleskabet.
God fornøjelse.
Poul
Tak for hjælpen, Poul:)
Send en kommentar